Ter overdenking 146

AHOLDITIS
In WEEKBLAD FISCAAL RECHT (13-03-03) lucht prof. Leo Stevens zijn woede over de misdragingen van de AH-directie. Een paar citaten:
“Wat zoekt een Zaanse zegelplakkende grootgrutter in Latijns-Amerika? Daar grutten is toch geheel andere koek dan de handel in droge kaakjes voor de thee? …. Het ondernemen dreigt in toenemende mate in handen te komen van de beursbengels, waardoor het de kenmerken gaat vertonen van een casino….Verbazingwekkend is dat dit financiële balletje-balletje ook blijkt te zijn gespeeld door gerespecteerde managers van bedrijven die tot voor kort een tot kneuterigheid neigende degelijkheid uitstraalden. De hoedster van onze veiligvoedselketen heeft evenwel door gebrekkige financiële hygiëne een hardnekkige ontwaardingsdiarree opgeroepen die menige spaarzegelplakkende macrobiotische vogelpestvrijgegarandeerde kippenboutconsument financieel zorgelijk heeft afgeslankt….”
Zo raast en daast de exuberant formulerende hoogleraar nog even door. Ik vermoed dat hij zelf ook – als ik mij zo mag uitdrukken – in zijn aandelen is getroffen. Want even verder klaagt hij: “Het is een vreemde gewaarwording belasting te moeten betalen over inkomsten uit sparen en beleggen, terwijl er verlies op verlies wordt gestapeld. Dat de vermogensrendementsheffing zo snel haar grimmige keerzijde zou laten zien, heeft niemand voor mogelijk gehouden. Maar pijnlijk is het wel!”
(Scherp gezien door de geleerde die – het mag niet onvermeld blijven – als adviseur van staatssecretaris Willem Vermeend zelf nauw betrokken was bij de voorbereiding van de nieuwe inkomstenbelasting!)
Nu het AH-imperium door zijn Hoeven dreigt te zakken, breng ik de lezer nog maar eens mijn beleggingsadvies van weleer in herinnering:
Kopen bij de SPAR is sparen bij de COOP.
Vroeger troostte ik mijn draagkrachtige relaties bovendien nog met het adagium:
Er is maar één ding erger dan vermogensbelasting te moeten betalen en dat is géén vermogensbelasting te moeten betalen.
Voor de plakkende spaarder is het natuurlijk wel sneu. Ik moest even denken aan een oud verhaal in Vrij Nederland over een medewerker van het Leger des Heils die met spaarzegels had gezwendeld. De rubriek Terzijde haakte daarop slagvaardig in met : “Heer, ik hoor van rijke zegels…”

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Om over na te denken:
De Royering van Zuydewijn
(Vrij Nederland)

– – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Persoonlijke vraag: bent u van de Familie of van het Huis?

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

TWIJFELACHTIG TUNNELEFFECT (Trouw 14-03-03)
Zal de Westerscheldetunnel voor meer Zeeuwse eenheid zorgen? Zal het tot een toenadering komen tussen het bourgondische Zeeuws-Vlaanderen en de meer stugge ‘overkant’? Daar is men nog niet zo zeker van, gelet op de gevleugelde uitspraak: ‘Een begrafenis in Hulst is gezelliger dan een bruiloft in Middelburg’.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Voor oud(e)-Hagenaars en andere geïnteresseerden (zie nr. 144)
Nu Bush ernstig overweegt binnen enkele dagen via het bommenluik Irak vrijheid en democratie te bezorgen, doet het natuurlijk vreemd aan wanneer ik nog een keer het bombardement op het Bezuidenhout – inmiddels 58 jaar geleden – ter sprake breng. Toch geef ik even een correctie en een paar aanvullingen door op wat ik daarover meldde in nr. 144. Het aantal doden in het Bezuidenhout bedroeg niet 523 (zoals ik schreef op gezag van Lou de Jong), maar circa 1000. [1] Daarmee is dit bombardement vergelijkbaar met dat van Rotterdam op 14 mei 1940. De V2 veroorzaakte in Londen 2700 doden, in Antwerpen 4000 en in Den Haag 60. Maar veruit de meeste slachtoffers vielen onder de dwangarbeiders die de V2’s in ondergrondse ruimten in elkaar moesten zetten. Daarvan kwamen er 20.000 om het leven. Dat bleek bij de bevrijding van kamp Dora in Thüringen eind maart ’45. De Amerikanen bliezen het tunnelstelsel op en namen 200 nog ongebruikte V2’s mee naar de Verenigde Staten met 150 criminele wetenschappers, waaronder de legendarische Wernher von Braun.

[1]           Ontleend aan de documentaire Hitlers geheime wapen, uitgezonden door VPRO-radio, 9 maart 2003, rubriek OVT, te beluisteren via internet (vpro.nl/geschiedenis; clicken op Radio – OVT – ga naar archief >
– scrollen naar 9 maart 2003 en clicken op Hitlers geheime wapen).

Categorieën:Overdenkingen