Ter overdenking 189

STUITEND MEDIA-JARGON
Al eerder heb ik aandacht gevraagd voor het brabbeltaaltje waarvan ministers, kamerleden en managers zich bedienen. Zo blijken algemeen gebruikte voorzetsels als ‘aan’, ‘tegen’, ‘voor’, ‘naar’, enzovoort, in interviews integraal te worden vervangen door ‘richting’. Voorbeelden (opgevangen via radio 1 en TV):
– “….dat wat beloofd is in de richting van de burger”. Ieder normaal mens zal “in de richting van” vervangen door “aan”.
– Een politie-functionaris voor TV West: “Ze uitten bedreigingen richting het adres van de politie”. (zie verder nr. 71)
Inmiddels heb ik weer een nieuwe kampioen. Een verslaggever vroeg in Nova aan Joost Eerdmans of de opzegging van zijn lidmaatschap van de LPF al was verzonden. Het onnavolgbare antwoord luidde: “Ik denk dat het naar de richting brievenbus is.”

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

KLASSIEKE LIMMERICK

Er was eens een hoer in Versailles
Die schreef haar tarief op haar taille
En als extra voor blinden
Die het niet konden vinden
Schreef zij ’t op haar billen in braille

Lezers die begerig uitzien naar variaties op dit thema, raad ik aan op internet via Google te zoeken naar bijvoorbeeld: ‘boertje uit Drachten’, ‘juffrouw in Lemmer’, ‘deerne uit Twente’, eventueel onder toevoeging van ‘limericks’.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

OPWINDENDE KLIMAATVERANDERINGEN

 Door mondiale opwarming worden in ons land allerlei voorheen onbekende plantensoorten waargenomen. De meeste ontsnappen aan mijn aandacht, maar hun namen – ontleend aan de Standaardlijst Nederlandse Flora op internet – maken me wel nieuwsgierig. Ik noteerde:
– behaarde struweelroos
– welriekende ganzenvoet
– fijn venushaar
– ruige fijnstraal (contradictio in terminis)
– kraagroos
– stijve aardpeer
– tweekleurig springzaad
– slaapkamergeluk

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Categorieën:Overdenkingen