Ter overdenking 15

Een vriend van mij herinnert zich dat hij in de tijd dat hij nog niet de baard in de keel had, lid was van het Rotterdamse zangkoor W.E.L.V.A. Dit stond voor: Wees Een Lichtstraal Voor Allen. Ze maakten ervan Wees Een Lamstraal Voor Allen.

Mijn docent burgerlijk recht aan de Rijksbelastingacademie leerde ons debatershandigheidjes. Wanneer je opponent het onmiskenbaar aan het rechte eind heeft, probeer dan zijn gelijk te kleineren door opmerkingen als: “Meer scherpzinnig dan juist…” of: “U heeft gelijk, maar meer ook niet”.

Tijdens ons verblijf in Spanje streken we neer in een eenvoudig restaurant, waar de kellner ons, krabbend aan zijn kruis, een in het Nederlands gestelde spijskaart aanreikte. Mijn oog viel onmiddellijk op het aanbevolen gerecht: “kleine kustvisjes”.
De overige drukfouten laat ik onbesproken.

Ik vermaak mij nog steeds met de rijmpjes van Kees Stip:

In Zeeland, naar is aangetoond,
heeft jarenlang een lynx gewoond.
Want achter het stadhuis te Veere
staat nog een bord met: LYNX PARKEREN

Met Pi Scheffer heb ik enkele jaren in de jury gezeten van de AVRO-jazzcompetitie. Zowel zijn mondelinge als schriftelijke commentaar was vermakelijk. Wanneer een groep eigenlijk nog niet rijp was voor openbaar optreden, sloeg hij met zijn vulpen op de tafel tikkend de maat onder het ritmisch uitspreken van de tekst: “eenmaal op en eenmaal neer, hup zegt m’n simmetje, daat gaat-ie weer”. Alle jury-leden hadden een heerlijke avond.

Uit mijn universitair verleden: Toen tijdens een vergadering rond de jaarwisseling iemand tracteerde op bij die periode passend gebak, schorste de voorzitter (mijn vriend Nico) de vergadering, en sprak de woorden: “Dan bestaat thans gelegenheid tot het inbrengen van de staaf”. Wanneer in huiselijke kring een banketletter wordt geserveerd, bedien ik mij nog graag van deze terminologie. Het risico dat bij sommigen de spijs in de luchtpijp belandt, moet voor lief worden genomen. Uiteindelijk gaat amandelpersvrijheid voor alles!

Geslaagde definities:
Beschaving: iemand die niets te zeggen heeft, laten uitpraten (Vrij Nederland)
Etiquette: Op iemands tenen gaan staan alvorens ‘pardon’ te zeggen (Piet Grijs)

Categorieën:Overdenkingen