Ter overdenking 83

Twee signaleringen in de categorie ‘gouden versprekingen’ (bron: ‘Buitenhof’)

  1. Voormalig Groen Links-coryfee Tara Singh Varma is de laatste tijd om begrijpelijke redenen uit het nieuws.
    Toch moet een uitspraak van haar psychiater over zijn labiele cliënt in herinnering worden gehouden. De zenuwarts liet zich in een gesprek met Rob Trip ontvallen: “.. zij was chronisch toerekeningsvatbaar…”.
  1. Sylvia Tòth bij Adriaan van Dis (bron: ‘Zomergasten’)
    Sylvia Tòth: ‘Miles Davis. Ik was als zestienjarig meisje al dol op zijn plaatjes. Zijn prachtige toon in het middenregister, geen vibrator….”
    Adriaan van Dis (haar haastig onderbrekend): “Hij schilderde ook trouwens….”

Tip voor de nieuwe bijbelvertaling anno 2030:
“God schiep Adam en kloonde Eva”

(Bar)pianist Bob Milne vertelde onlangs dat hem regelmatig verzoeken bereiken voor de ‘Make Believe Rag’ door de aanvrager doorgaans toegeschreven aan Janis Joplin. Voor de minder ingevoerde: bedoeld wordt dan Scott Joplin’s ‘Maple Leaf Rag’. (Bron: Bert Vuijsje in Jazz Nu”

Stellingen bij proefschriften:
Dat alcohol het geheugen aantast wordt onomstotelijk bewezen door geheelonthouders.
(R. Zijlstra, Rijksuniversiteit Groningen)

Voor wandelvakanties geldt: alles wat je thuis laat is mooi meegenomen.
(B. Wertheim, Universiteit Wageningen)
Auteur Joost Zwagerman is met enige regelmaat aanwezig in het praatprogramma van Barend en Van Dorp. Hij is zeer gevat, zonder dat de presentatoren vat op hem krijgen. Ze vroegen hem hoe hij het maakte. Zijn antwoord: “Het gaat slecht, maar verder gaat het goed”. Op de vraag wat hij die dag gedaan had, reageerde hij met: “Ik heb enkele gedichten onherstelbaar verbeterd….”

Ook de Zuid-Afrikaanse televisie heeft Big Brother aangekocht. Het programma heet daar “GROTE BROER KOEKELOER”. (Advies: Aarzel niet in gezelschap de aanwezigen met dit gegeven te confronteren: het heeft een ontregelende werking op de omgeving) Een bekend literator – de naam is mij ontschoten – heeft ooit opgemerkt: “De taal is gans een volk” en dat lijkt mij in dit verband een juiste constatering. Ik moest daar ook aan denken toen ik deze zomer in Zwitserland in een plaatselijke COOP-winkel een stapel mandjes zag uitgestald, voorzien van het aandachtvragende opschrift: UNIVERSALKORB. Zo weet een supermarkt in een klein Zwitsers dorp zich toch in het heelal te positioneren!

Geslaagde cryptogrammatische omschrijvingen:
Selectief varkens ruimen: ONTBEREN
Drie zintuigen om gehoorschade te voorkomen: OORDOPPEN

Categorieën:Overdenkingen