Ter overdenking 106

Feest in Pijnacker
De lokale Oranje Vereniging staat steeds garant voor sprankelende feestklanken rond 30 april en 5 mei. Wat kunnen we hier zoal verwachten? Bands – ik citeer – “waar het hart van muziekminnend Nederland een paar slagen per minuut sneller van gaat kloppen.”
Alleen al de namen van de groepen die het publiek in vervoering zullen brengen zijn ieder jaar weer aandachtvragend. Konden we in het verleden genieten van DE DIKKE LUL BAND en DE DRIE TIETEN, dit jaar zal DE BAND ZONDER BANAAN onze liefde voor het oranjehuis verklanken. Opgetreden wordt op het Raadhuisplein en – ik citeer – “door het geswing zal het zonder twijfel tot in de onderliggende parkeergarage trillen en sidderen.” Maar daarbij blijft het niet. Ook DE ZINGENDE FRESIA’S zijn weer van de partij, omdat je – ik citeer opnieuw – “op deze blommige muziek fysiek aan de gang gaat.” Voor de climax zorgt uiteraard BIRGIT, over wie valt te lezen: “Birgit heeft een gouden strot met een broeierig schurend randje”. Wie zou zich dit willen laten ontgaan? LEVE DE KONINGIN!

Christendom voor dummies
Aan de Vrije Universiteit Amsterdam worden onder het aansprekende motto ‘Christendom voor dummies’ regelmatig korte cursussen gehouden over wat ‘beginners’moeten weten over christendom en christelijk geloof . Een van de docenten hoorde ik de wenselijkheid van zo’n cursus toelichten. In een winkel vroeg een meisje om ‘een kruisje’. Toen om een nadere precisering werd gevraagd luidde haar toelichting: ‘ik wil een kruisje met zo’n poppetje eraan’. De cursus lijkt dus in een behoefte te voorzien.
Een ander voorbeeld. Bij de postcodeloterij-show werd de vraag gesteld: Welke term kent de RK-kerk voor vergiffenis van zonden na de biecht? Gekozen kon worden uit vier mogelijkheden: noviciaat – liturgie – paternoster – absolutie. De kandidaat verklaarde rooms-katholiek te zijn, maar toch geen antwoord te durven geven. Hij koos daarom voor ‘een escape’. Mijn vraag: voorziet de RK-kerk ook in deze ontsnappingsmogelijkheid? Daarvoor zal ik dan vermoedelijk naar die cursus moeten. 

Rutten
Op verzoek toch nog iets over de ‘wonderprof’ Frans Rutten. Zoals bekend trok hij met tweehonderd lichamelijk en (vooral) geestelijk gehandicapte volgelingen naar Garabandal om daar een ‘blijvend teken van licht’ te bekijken. Bij uitblijven van het mirakel zou de vooruitziende econoom stoppen met zijn voorlichting. We weten inmiddels dat het wonder uitbleef. Het enige spektakel werd volgens NRC/Handelsblad verzorgd door een dronken Hollandse man die op het moment suprême slingerend de berg kwam aflopen en bij herhaling luidkeels godverdomme riep. Zo hield hij de bedevaart er wel in, maar toch anders dan beoogd.
Bij Barend & van Dorp had de mislukte ziener overigens weer veel te veel praatjes. Hij verklaarde doodleuk zijn activiteiten voor de stichting Witte Donderdag toch te willen voortzetten. Binnenkort gaat hij weer huiskamerbijeenkomsten voor (goed)gelovigen organiseren. Mijn suggestie zou zijn de naam van de stichting dan in ieder geval te veranderen in Blauwe Maandag. Dit voorkomt teleurstelling.

Belgische waarneming
De grootste kracht van Pim Fortuyn is gelegen in de zwakte van de overige lijsttrekkers. Die zijn in staat natriumchloride te zeggen als ze zout bedoelen.
(Steve Stevaert, Vlaamse Vice-premier)

Categorieën:Overdenkingen