Ter overdenking 157

LOTERIJ
Een top-attractie op de tv is het programma van de Postcodeloterij: 1 tegen 100. Jan Blokker wijdde er in de Volkskrant (25 juni) een kostelijke column aan. Een fragment:
‘Ik kijk in principe naar alle onnozele spelletjes waarmee sufkezen een miljoen kunnen verdienen, maar ’t liefst zijn me toch de loterijkwissen die antwoord willen op een meerkeuzevraag.
‘Wat is de hoofdstad van Drenthe?’, luidt bijvoorbeeld de opgave. ‘Assen, Rio de Janeiro of Jeruzalem?’
Vaak begint de kandidaat zenuwachtig op z’n stoel heen en weer te draaien. Hij weet wat er op het spel staat: een vergissing kan hem zo maar een ton kosten.
‘Denk rustig na’, zegt de spelleider als het een minuut stil is geweest. ‘Ze zeggen wel eens dat je je eerste ingeving moet volgen. Of had je die niet?‘
‘Ja, ik dacht Jeruzalem. Rio de Janeiro is het niet, dat weet ik zeker, dat ligt volgens mij in Australië. En Assen, Assen … ’t Zegt me vaag iets, ik geloof dat het ook een stad is, maar of dat nou in Drenthe is, daar twijfel ik aan. En dan zou Jeruzalem overblijven.’
‘Dus je kiest voor antwoord C?’
Het zijn niet zelden adembenemende televisiemomenten, omdat er (in deze dagen van economische krimp, dat ook nog) zoveel kapitaal mee gemoeid is.
Van de week waren er ook weer een paar prachtige. Een jonge mevrouw moest de laatste letter van het Griekse alfabet noemen. Ze mocht natuurlijk kiezen, anders zou het te moeilijk zijn.
Delta? Pi? Of Omega (door strenge kwismeesters uiteraard uitgesproken met de klemtoon op de tweede lettergreep)? Je zag het koortsachtig spoken in het kandidatenhoofd.
‘Moeilijk?’ vroeg de master na een poosje.
‘Eigenlijk’, bekende de kandidate, ‘zou ik het moeten weten. Want ik heb op het gymnasium Grieks gehad. Al is dat natuurlijk al weer lang geleden.’
Ze deed zichzelf te kort: veel ouder dan dertig kon ze niet zijn, dus veel langer dan een jaar of twaalf kon er niet tussen hebben gezeten. Maar dan kun je intussen vanzelfsprekend wel een paar letters zijn kwijtgeraakt.
Na heel lang nadenken koos ze de pi. En toen haar dat een fortuin bleek te hebben gekost, kon ze zichzelf wel slaan, en ze riep: ‘Natuurlijk! Pi is iets met natuurkunde’.
Wie het programma heeft gezien, zal kunnen bevestigen dat het inderdaad zo ging. Wat Jan Blokker niet vermeldde is dat de kandidate, die een zogeheten escape gebruikte, a.s. zondag haar geluk opnieuw mag beproeven. Dat wordt dus weer genieten. (zondag 29 juni, 21.55 – TV 2)

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 

MIDDLE EAST FAKE BOOK (For Stompers Only)
(USE WHEN CAUGHT BETWEEN IRAQ AND A HARD PLACE)

HUSSEIN’S SORRY NOW? – OILY AUTUMN
KUWAIT TILL YOU SEE HER – EMIR BIST DU SCHÖN
THIS SCUD BE THE START OF SOMETHING BIG – THE AMMAN I LOVE
BLAME IT ON THE BASRA NOVA – SADDAM OF THESE DAYS
YASSIR, THAT’S MY BABY – MOON OVER MY ARMY
ALLAH BE AROUND – TANKS FOR THE MEMORIES
OMAN THE RANGE – HERE’S THAT IRANI DAY
A SLEEPING B-52 – LONG AGO AND FAHD AWAY
FOR OIL WE KNOW – IN A MULLAH TONE
SHEIK TO SHEIK – P.L.O. YOUNG LOVERS WHEREVER YOU ARE
BEDOUIN THE BEGUINE – I’VE GROWN ACCUSTOMED TO HER FEZ
I CLOBBER THE WATERFRONT – ALEXANDRIA’S RAGTIME BAND
THREE LITTLE KURDS – I WANT TO HOLD YOUR LAND
THESE FUELISH THINGS – CAIRO MUBAREK TO OLD VIRGINIA

Categorieën:Overdenkingen