Ter overdenking 163

Transcript

Adriaan van Dis in gesprek met Winfried Kemp
A.van D.: ’…Ik kom uit een heel vreemd nest, waarin de tarotkaart werd gelegd, horoscopen getrokken, een keer per jaar naar de waarzegger. Ik heb tot mijn achttiende met een stuk tin onder mijn hoofd geslapen, omdat dat goed was voor mijn ‘algeheel kosmisch gestel’. Mijn moeder loopt met kettingen met allerlei gesteenten en dat heeft allemaal positieve krachten; tegelijkertijd is ze broodnuchter. Maar ik had bijvoorbeeld een huis, waar iemand zelfmoord had gepleegd. Toen ik dat zei, zei mijn moeder: ‘Je moet onmiddellijk met een kaars om dat huis lopen.’ Dat kon toevallig. Ik met een kaars…..’
W.K.: ‘Dat deed u gewoon?’
A.van D.: ‘Tuurlijk. Mijn houding daarin is als van dat beroemde vrouwtje van een anekdote in Ierland, die elke dag voor de kaboutertjes eten wegzette. En toen zei iemand: ‘Maar geloof je d’r in?’ en ze zei: ‘Nee, maar dat betekent niet dat je onaardig tegen ze moet zijn.’ […]
W.K.: ‘Als u dit nu aan uw vrienden vertelt…’
A.v.D.: ‘Ik ben maar een paar uur per dag intellectueel. Ik ben verder een enorme domoor en dat moet je ook zo houden.’

(Uit: Er is meer tussen hemel en aarde – KRO-tv 3 september 2003)

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Harry Mulisch: ‘Dat ik dood ga, moet eerst nog bewezen worden.’

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Neologismen
Bijna dagelijks kom je nieuwe woorden tegen. Vertrouwde termen en begrippen verdwijnen. Zo blijken op mijn (voormalig) vakgebied lieden die destijds de rang hadden van directeur, inspecteur, controleur, commies e.d. te zijn omgedoopt in vakbaas, kantoortoetser, evaluator en – geloof het of niet – P-regisseur. Ik haalde dit uit Kluwers AGENDA VOOR DE FISCALE PRAKTIJK 2003. Allen maken uiteraard deel uit van een managementteam. Iedere functie kun je trouwens van het achtervoegsel manager voorzien. Bij Nova-tv maakte ik kortgeleden kennis met een reputatie-manager, iemand die verondersteld wordt het geschonden imago van een onderneming te kunnen opkrikken. De man zag er afschrikwekkend uit.
Gisteren had Volkskrant-columnist Jan Mulder het bij Ivo Niehe over metroseksuelen.
De dikke Van Dale kent het woord niet. Op internet (google) valt er van alles over te lezen. Trouw meldt op 13-09-03: “David Beckham is de bekendste ‘metro’. Heteroseksueel, maar voor de rest in alles een nicht. Elke week naar de kapper, pedicure, manicure, noem maar op. Metroseksuelen (de M staat voor Metropolitain) willen er ‘sensationeel uitzien’. […] In de VS schijnen de metroseksuelen bij bosjes voor te komen, in de dure lofts en appartementen van de binnensteden. Daar wordt naar hartelust schaamhaar gewaxt of voor 2000 dollar per keer aan mode-artikelen ingeslagen. En de vrouwen schijnen er geen genoeg van te krijgen.”

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Om over na te denken
Toen Adam Eva had ontdekt
Sprak hij: ‘Goddank, een lustobject!’
(Driek van Wissen)

– – – – — – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Categorieën:Overdenkingen