Ter overdenking 239

Benedictus XVI: “Blijkt Galileo verdomme tóch om de aarde te draaien!”
(vrij naar De Razende Bol)

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

MODEWOORDEN VAN 2005 – bijlage bij kerstnummer van HP/DE TIJD
GODCASTING : Het verspreiden van het evangelie door middel van mp3-bestanden met religieuze teksten die via internet gedownload kunnen worden. Ontleend aan podcasting.
HANGBEJAARDEN: Ouderen die zich in een winkelcentrum of elders ophouden en door hun aanwezigheid overlast veroorzaken. Oude Pekela kwam hiermee in het nieuws.
KABAALWAKE: Wake uit protest tegen (zinloos) geweld waarbij de deelnemers op luidruchtige wijze uiting geven aan hun emoties. Job Cohen riep hiertoe op uit protest tegen de moord op Theo van Gogh.
KAFKATOETS: Onderzoek naar de bureaucratie in een (overheids)organisatie.
KAMPERBONUS: Verondersteld belastingvoordeel voor bewoners van woonwagenkampen en vergelijkbare groepen, waarbij de Belastingdienst moeite heeft met de inning van belastingen. Het woord dateert uit 2004, toen bekend werd dat bewoners van sommige woonwagenkampen (o.a. in Maastricht) afspraken met de fiscus hadden gemaakt, waardoor ze nauwelijks belasting over hun inkomsten hoefde te betalen. De Belastingdienst ontving daarna honderden verzoeken om een kamperbonus.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – ——

AD REM
‘Een man vraagt op de groenteafdeling van een supermarkt in Eindhoven om een half kropje sla. Een jonge bediende zegt hem dat ze alleen hele kroppen sla verkopen. Maar de man blijft maar aandringen en dus zegt de bediende dat hij het de filiaalchef zal vragen. Hij loopt het kantoortje van de filiaalchef binnen en zegt:’Een of andere malloot wil een halve krop sla kopen.’ Terwijl hij zijn zin afmaakt, draait hij zich om en ziet hij de man achter zich in de deuropening staan, dus voegt hij snel toe: ‘En deze meneer wil de andere helft.’ De chef complimenteert hem even later met zijn tact: ‘Ik was onder de indruk van de manier waarop je je daaruit redde. We houden wel van mensen die kunnen improviseren hier. Waar kom je eigenlijk vandaan?’ ‘Uit Helmond, meneer.’ ’En waarom ben je daar weggegaan?’ ‘Je hebt daar alleen maar hoeren en ex-voetballers.’ ’Zo mijn vrouw komt ook uit Helmond.’
’Echt?’ antwoordt de bediende. ‘Voor welke club heeft ze gespeeld?’
Uit: Geen weg terug, Rob Oudkerk, 2005, Prometheus Amsterdam, blz. 311.

Ontleend aan hetzelfde boek, blz. 288:
Ik adoreer mooie taal elke keer opnieuw. Het commentaar van SGP-fractievoorzitter Bas van der Vlies op het voornemen van Balkenende om zich te laten interviewen door Bridget Maasland en Katja Schuurman: ‘Balkenende loopt het risico zich in een compromitterende situatie te laten zuigen.’

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Wat we in 2006 niet meer willen horen of meemaken – gelezen bij Kuitenbrouwer en Remco Campert
– Mensen die niet zeggen: ‘Ik kijk er anders tegenaan’, maar ‘Zo zit ik er niet in’. Erg.
– ‘Op de rit zetten’. Héél erg. Kan niet. Weer gewoon zeggen: ‘in gang zetten’.
– ‘Kwetsbaar’ als eufemisme voor onjuist. ‘Als je als wethouder dat soort beloningen accepteert, dan zeg ik, ja, dat is kwetsbaar’. Dat noemen we niet kwetsbaar, dat noemen we corrupt. Die wethouder is geen slachtoffer.
– Weg met dingen met een smaakje. Neem je een cracker voor bij de kaas, zitten er tuinkruiden in. Neem je een pepermuntje, smaakt het naar kaneel. Wat willen we?
– ‘Donkerbruin vermoeden’, ‘idem dito met een sterretje’ en ‘nota beide bene’. Die laatste kende ik trouwens niet.

Categorieën:Overdenkingen