Ter overdenking 278

Gemengde berichten
Website www.nu.nl/opmerkelijk maakt zijn naam waar.
Spugen neemt af in Peking: “PEKING – De autoriteiten in Peking lijken succes te hebben met hun pogingen het spugen in het openbaar met het oog op de Olympische Spelen van volgend jaar terug te brengen.” In 2005 spuugde 8,45% van de geobserveerde voorbijgangers, nu nog maar 4,95%.
Minder moedgevend was de melding Iran gaat verhullende damesfiets maken:
“TEHERAN – Iran wil ‘islamitische fietsen’ gaan produceren, die speciaal zijn bedoeld om de lichaamsvormen van vrouwen te verhullen.” Opwaaiende zomerjurken zijn Allah een gruwel.
Aandachtvragend vond ik ook Bijbel moet worden verboden voor minderjarigen: “HONGKONG – De Bijbel is een obsceen boek dat niet verkocht mag worden aan minderjarigen vanwege zijn gewelddadige en seksueel getinte inhoud. Dit vinden althans honderden Hongkongers die een verzoek van die strekking hebben ingediend bij keuringsinstantie TELA. Die had woensdag al 838 verzoeken ontvangen om de Bijbel uit de vrije verkoop te halen. De klachten volgen op een actie van studenten die er verbolgen over zijn dat een column in een studentenblad het officiële label obsceen had gekregen. Als TELA het verzoek inwilligt, mag de Bijbel alleen nog maar aan volwassenen worden verkocht in verzegelde verpakking met een wettelijk voorgeschreven waarschuwing.”
Dit curieuze bericht haalde woensdag Met het oog op morgen (16-05-07). Presentator Henk van Hoorn vroeg Désanne van Brederode (katholiek filosofe, onder andere columniste bij Buitenhof) hoe zij tegen dergelijke maatregelen aankijkt. Ze reageerde – zoals dat heet – genuanceerd. Sommige verhalen zijn naar huidige maatstaven op zijn minst ‘onbetamelijk’, andere ‘luguber en vreselijk’, maar ze tekende daar wel bij aan dat de Bijbel er ‘niet verlekkerd’ over schrijft. Als meest stuitende story noemde ze het verhaal van David die koning Saul honderd voorhuiden aanbood, afkomstig van door hem persoonlijk gedode Filistijnen, in ruil voor Sauls dochter. David had verder geen bruidsschat in de aanbieding en ook in de oudheid wilde men natuurlijk niet met lege handen komen. Als ik Désanne goed heb begrepen hoeven we ‘de man naar Gods hart’ niet als ideale schoonzoon te zien.
Kanttekening voor bijbelvorsers: Volgens 2 Samuel 3:14 verraste David koning Saul met 100 voorhuiden; 1 Samuel 18:27 houdt het op 200 voorhuiden. Een bijbelschrijver kijkt kennelijk niet op een voorhuid meer of minder en het ging tenslotte om het gebaar.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Uit IK@NRC.NL:

Kinderleed
Een Amsterdamse collega-dominee ging met een groepje jonge catechisanten naar een film over het Romeinse Rijk, ten tijde van de eerste generaties christenen. Alles werd in de stijl Ben Hur groots en zinderend op het doek gebracht. Deze dominee kreeg spijt van zijn filmkeuze, toen in de arena te Rome christenen voor de leeuwen werden geworpen. Hij overwoog snel met de hem toevertrouwde kinderen te vertrekken, om hun zielen niet nog meer te beschadigen. Toen riep een heldere meisjesstem uit zijn groepje verontwaardigd: “Mijnheer, dat kleine leeuwtje heeft nog haast niets gehad!”
Hans Greive

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Tom Lanoye tijdens tv-interview in NOVA:
Wat is het verschil tussen zwart zijn en homo?
Als je zwart bent hoef je het je ouders niet te vertellen.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Categorieën:Overdenkingen