Marginalia 01

Reflecties en oprispingen
September 2016

Fiscale actualiteit
Ook al ben je niet meer professioneel werkzaam, sommige belastingzaken blijven je interesseren. Zo trof mij het volgende bericht op Teletekst:
De Tweede Kamer gaat een mini-enquête houden naar belastingontwijking via Nederland. Een krappe meerderheid stemde voor het voorstel van GroenLinks en PvdA.
Aanleiding voor het onderzoek zijn de onthullingen in de Panama Papers. Ieder jaar stroomt er zo’n 4000 miljard euro vanuit het buitenland door Nederlandse financiële instellingen. De Kamer wil weten of dit illegaal is en wat de rol is van Nederlandse fiscale adviseurs.
Ik ben benieuwd. Een bedrag van € 4000.000.000.000 is niet niks.

EO Bijbelquiz 2016
De EO wil haar traditionele achterban vasthouden. Geen eenvoudige opgave nu die omroep de taken van de opgeheven IKON heeft overgenomen en een remonstrantse predikant, tevens voorvechter van homorechten, heeft aangesteld als programmamaker. Eén ding is zonneklaar: de EO-aanhang zit niet te wachten op series als ‘De kist’, ‘Love me gender’ en ‘Veertig dagen zonder seks’. Maar tegen een populaire Bijbelquiz bestaat kennelijk geen bezwaar.
Ik herinner mij dat vroeger de deelnemers aan de quiz werden ondergebracht in categorieën als Christelijke Plattelandsvrouwen, Barmhartige Samaritanen, Goddelozen, Limburgers. Staphorsters, Bekende Nederlanders, enz. Een rubricering die aanvaardbaar jolijt toeliet en er bovendien voor zorgde dat ook inwoners van Bunschoten en Spakenburg aan hun trekken konden komen.
De editie 2016 had een andere opzet. Het leger schriftgeleerden dat vroeger vooral lastig werd gevallen met vragen als ‘Waarmee sloeg Simson een groot aantal Filistijnen dood?’ werd nu vervangen door tien zogeheten ‘prominenten’. Deze moesten bijvoorbeeld binnen 5 seconden aangeven welke van de vier geprojecteerde spirituele teksten door Jezus werden uitgesproken. Ook werd hun gevraagd binnen 20 seconden zoveel mogelijk gebeurtenissen te noemen uit het leven van Jacob’s zoon Jozef. Het was vanaf de eerste aflevering duidelijk dat slechts twee deelnemers kans maakten als winnaar te eindigen: Gert-Jan Segers (o.a. voorzitter Tweede Kamer fractie Christen Unie) en Henk Helmantel (o.a. kunstschilder). De ‘prominent’ die al in de eerste aflevering afviel was diskjockey Giel Beelen. Na zijn puberale opmerking over de ‘bijbalquiz’ zal dit afscheid door weinigen als gemis zijn ervaren. Van de andere deelnemers noem ik Sylvia Geersen (een Nederlands model) en Zarayda Groenhart (presentatrice en columniste), Inez van Oort (oprichtster diverse bladen, schreef diverse veel gelezen boeken) en Zihni Ösdil (historicus, columnist NRC Handelsblad). Geen van de genoemden bleek in bijbelkennis uit te blinken. De gedoodverfde winnaar werd dan ook Gert-Jan Segers, die steeds tijdig de juiste knop indrukte en zodoende de bejaarde Henk Helmantel de loef afstak.
Ank en ik scoorden hoog, want het ging doorgaans om bekende citaten die niet uit je geheugen zijn weg te branden. Bij één vraag viel mij op dat de in 2004 verschenen Nieuwe Bijbelvertaling soms subtiel afwijkt van de Statenvertaling. Zo heb ik altijd steun gehad aan 1 Timotheus 4, vers 8, waar Paulus opmerkt: “de lichamelijke oefening is tot weinig nut” (zo motiveerde ik destijds mijn afwezigheid bij de gymnastieklessen). In de quiz gebruikte men de Nieuwe Vertaling, waar die passage luidt: “Oefening van het lichaam heeft wel enig nut”, wat toch weer een andere gevoelswaarde heeft. Ik houd het uiteraard op de Statenvertaling.
Het tv-spelletje heeft mij via Nederland 1 ook nog verantwoord vermaak geboden. Toen EO-quizmaster Bert van Leeuwen te gast was bij Jeroen Pauw moest hij twee bijbelse vragen beantwoorden. Hoeveel cavia’s waren er in de ark van Noach en – iets lastiger – waarmee voedde Johannes de Doper zich in de woestijn? Ook met die laatste vraag had Bert geen probleem: Johannes at sprinkhanen en wilde honing. Helaas kwam Jeroen niet toe aan de klemmende vraag die mij al jaren bezig houdt: At Johannes de Doper nu sprinkhanen en wilde honing of át hij sprinkhanen en wilde hij honing? Hoe dan ook een dilemma waarmee valt te leven.

Categorieën:Uncategorized