Ter overdenking 23

Gelezen: Een beetje hond is het liefst offline.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Wij wisten al dat oud-minister van Buitenlandse Zaken en voormalig secretaris-generaal. van de NAVO Joseph Luns, van 1933 tot 1936 lid was van de NSB. Nieuw is dat hij – dit in tegenstelling tot wat de voormalige bewindsman ons destijds wilde doen geloven – zélf zich als lid heeft gemeld. Het verhaal dat zijn broer hem lid had gemaakt, had hij verzonnen om ‘politieke schade’ te voorkomen. Dit werd kort geleden verteld door de weduwe van Luns’ broer. Pikant gegeven hierbij: Van Agt, die toen premier was, wist hiervan. En minstens zo boeiend is dat deze nu verklaart zich van dit voorval niets te herinneren. Wat zei Godfried Bomans ook weer? Veel mensen danken hun goede geweten aan hun slechte geheugen.
Een Volkskrantlezer schrijft dat Luns in 1936 preases was van het Amsterdams studentencorps. In het studentenblad Propria Cures verscheen over hem de volgende limerick.

Er was eens een meisje uit Nunspeet
Die vrijde een jongen, die Luns heet
Hij gaf haar een zoen
Haar ma zei niet doen
Die kerel pakt je te vuns beet 

Een van de beste mij bekende fiscale grappen is vervat in een kort zinnetje. Op een prentje staat een echtpaar afgebeeld. De vrouw leest een boek in een fauteuil. De man zit aan tafel zijn belastingbiljet in te vullen. Hij kijkt op van zijn papieren en klaagt dan tegen zijn vrouw: “Ik begreep alles tot ik de Toelichting had gelezen”. 

Ik ken een kostelijke anekdote – ooit verteld door Hans Wiegel – over de bekende politicus Oud, die behalve minister en burgemeester van Rotterdam onder andere ook nog voorzitter van de VVD is geweest. In die laatste kwaliteit was hij een gezien spreker tijdens vergaderingen van de JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD. Wel kwam zijn optreden soms autoritair over. Hij liet vaak duidelijk merken dat hij tegenspraak niet op prijs stelde. Dit bracht een geïrriteerde jeugdige liberaal tot de vraag: “Voorzitter, zitten wij hier alleen om ja en amen te zeggen?”, waarop Oud direct repliceerde met: ” ‘Ja’ is voldoende”.

Het maandblad “Onze Taal” speurt iedere maand naar curieuze advertenties. Een fraai voorbeeld:
“Lacoste vrijetijds schoenen hebben ’n perfecte pasvorm en een prijs die de waarde van de schoen ver overtreft.”
Ook de informatiefolder ambulante-zorginstelling TRIAZ is lezenswaard:
“Het TRIAZ-team biedt aan zogenaamde draaideurpatiënten en zorgwekkende zorgmijders, continuïteit van zorg (casemanagement) met bemoeizorg als basisattitude in de behandeling.
(mijn vraag is dan altijd: “Heeft u dat wel meer?” en het antwoord luidt dan: “Nee, dat heb ik altijd”.

Uit de bescheurkalender: In 1943 schijnt Eva Braun op een middag tegen Hitler gezegd te hebben dat ze wel voor hetere Führer had gestaan.

Categorieën:Overdenkingen