Ter overdenking 26

Bob Hope: Je beseft dat je oud wordt als de kaarsjes meer kosten dan de taart.

Sommige krantenberichten treffen mij zo diep dat ik ze onverwijld aan de deur van mijn werkkamer bevestig. Een voorbeeld:

WASSENAAR BESTRIJDT ARMOEDE

Gerrit Komrij over het Bachjaar:
Als er iemand alles aan Bach heeft te danken dan is het God.

Tot mijn geliefde lectuur behoren de zogeheten ‘laatste stellingen’ bij proefschriften.
NRC/Handelsblad maakt regelmatig een selectie. Enkele toppers:

G.J.A. Garst (Universiteit van Amsterdam): Wie op weg is naar de sigarenboer om een staatslot te kopen, beseft niet dat de kans om overreden te worden aanzienlijk groter is dan het winnen van de hoofdprijs.

R.E. Luijendijk (Erasmus Universiteit Rotterdam): In veel chirurgische maatschappen is de sfeer om te snijden.

J.G.M. Rosmalen (Erasmus Un.): De geneeskunde heeft zo’n enorme ontwikkeling doorgemaakt dat er nagenoeg geen gezond mens meer is.

 G.J.C.M. van den Bemd (Erasmus Un.): Een schilder die te veel met zijn model bezig is, komt niet aan schilderen toe.

Mijn vaker genoemde vriend en collega Nico de Vries liet mij ooit een germaanse smartlap horen. We genoten met afgrijzen van dit levenslied. Hij vertelde erbij dat deze opname hem had geïnspireerd bij het formuleren van een hilarische stelling ten behoeve van zijn neef die aan de Universiteit Leiden zou promoveren. Lees en herlees de tekst en haal eruit wat erin zit:

Het mag opmerkelijk heten dat de in de jaren vijftig door de Duitse zanger Rudi Schuricke met grote indringendheid in zijn Schlager aan de orde gestelde vraag “Warum weinst du kleine Tamara?’ (in 1956 op grammofoonplaat uitgebracht door Polydor International GmbH te Hamburg, nummer 2664233) tot op heden niet op bevredigende wijze is beantwoord.

(ik was bij de promotie aanwezig; geen van de aanwezige hooggeleerden verzocht de promovendus dit aandachtvragende statement toe te lichten)

Fons Jansen:
Als de paus op zijn volgende reis nu eens een gehoorapparaat meenam in plaats van een microfoon.
Eerwaarde, ik zou met God nog wel goede vrienden zijn als hij maar niet zo uit de hoogte deed.

Categorieën:Overdenkingen