Ter overdenking 31

Uit Vrij Nederland
God: “We overleggen als goden regelmatig, maar liever niet over Jeruzalem”
Vraag: Van wie is Nederland als alles is verkocht?
Topmanager: “Mijn salaris openbaar? Dan wil ik nog meer.”

‘Moet je hier dringen?’
“Ja, want er staan dranghekken”

Kop uit de Leeuwarder Courant: NAAKTLOPER OP WAD IN KRAAG GEGREPEN

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Ingezonden brief in de Volkskrant (29 juli 2000)

BAAN
Reformatorisch beleggen?
De Heere heeft gegeven, de heeren hebben genomen.

Geldermalsen. N. van Vliet

———————————————————————

Een herinnering uit de tijd, kort na de oorlog. Mijn vrienden moesten het leger in, sommigen met bestemming “Nederlandsch Oost-Indië”. Ik smaakte tussen alle ongerief door het genoegen voor alle diensten te worden afgekeurd. Een vriend van mij – net als ik gereformeerd – vertelde hoe de zondagse kerkgang van de kersverse dienstplichtigen zich groepsgewijs voltrok. Nadat de korporaal eerst de katholieke recruten had opgeroepen, brulde hij: “Gereformeerden mét artikels aantreden!… Gereformeerden zónder artikels aantreden!…”
(Om het hilarisch effect te doorgronden moet je weten dat in de oorlog zich een scheuring in de Gereformeerde Kerk had voltrokken. De voor niet ingewijden mysterieuze achtergrond zal ik je besparen, maar een gevolg van de broedertwist was onder andere dat zich een nieuw kerkgenootschap aandiende onder de weinig aansprekende benaming: Gereformeerde Kerken onderhoudende artikel 31 K.O. ([1]) Zo’n nieuwe groepering stelde de legerleiding natuurlijk voor problemen, want hoe houd je christelijk gereformeerden, oud-gereformeerden, “gereformeerde bonders”, “gewoon” gereformeerden, enzovoort uit elkaar? Een weliswaar achterhaalde, maar toch fascinerende problematiek.

Ik heb genoten van een uitlating van Maarten ’t Hart, die zich in een recent interview liet ontvallen: “Een kerk die leeft, scheurt”.

————————————————————————-

Nog een geslaagde advertentie (het origineel is bevestigd aan de deur van mijn werkkamer, zodat ik dagelijks met deze oproep word geconfronteerd):
Zoekt u een Chr. Partner? Tot 1 juli 10% zomerkorting! Vraag de gratis brochure aan bij het chr. relatiebureau Samen Verder, antwoordnr. 210, 8500 XE Lemmer. Aanbevolen door predikanten!

[1]           Wie denkt dat K.O. staat voor knock out, zit ernaast Hier betekent het kerkenordening.

 

.

Categorieën:Overdenkingen