Ter overdenking 96

Opvallende uitspraken
De mooiste kennis is voorkennis
(Pieter Korteweg, scheidend topman bij Robeco, Rorento, Rodamco, enzovoort enzovoort, tevens ontwerper van het VVD-verkiezingsprogramma)

Aan de goed gevulde prullenbak herkent men de wetenschapper. Vooruitgang in de wetenschap komt door dingen die er nog niet zijn: buitenissige proefnemingen, vage gedachten, krankzinnige invallen, toevalstreffers …
’t Is geen toeval dat het internet en het world wide web zo populair zijn: je kunt er niks beter mee begrijpen, maar je kunt er wel van alles opzoeken.
(Prof. Vincent Ike, o.a. hoogleraar astrofysica, beeldend kunstenaar en columnist NRC/Handelsblad)

Geslaagde cryptogrammatische omschrijvingen:
Klare taal = BORRELPRAAT
(G)een kroegloper = GELEGENHEIDSDRINKER
Spel dat van kerst resteert = HAASJE-OVER
Improvisatiesessies voor slechtzienden = JAMPOTJES

————————————————————————-

Maarten Biesheuvel behoort tot de schrijvers die met gebruikmaking van een ironische verteltechniek hebben afgerekend met hun gereformeerde opvoeding. In zijn verhalen speelt ook zijn opname in een psychiatrische inrichting vaak een belangrijke rol. Na jaren stilte stond hij kort geleden weer een interview toe. Ik genoot weer van Biesheuvels humor, taalbeheersing en wisecracks. Een paar citaten uit de Volkskrant van 11 januari:
“Ik lees geen krant, kijk geen tv, luister wel naar CD’s van Borodin en Janácek of de liedjes van Tom Lehrer. Daar heb ik genoeg aan. Zoals Nabokov zei: “To be able to enjoy life, you should not enjoy it to much…Uren heb ik zitten denken aan mijn jeugd, mijn studie, de tijd dat in het gekkenhuis zat ….Dan schiet me te binnen dat toen ik tien was, de ouderling Den Bree in het Schiedamse Grotesterrenbos vroeg of ik mijn kleertjes uit wilde trekken. Hij bekeek me en kietelde me, en moest bitterlijk wenen toen hij me naar huis bracht. Bang dat zijn carrière nu was gebroken. Maar wat zei mijn moeder:”Nou ja, er is niets gebroken.” En mijn vader, die leefde als een dier want hij schaamde zich nergens voor en was erg praktisch, die zei: “Ach man, leg toch niet te ouwehoeren, geef maar twee gulden vijftig, dan praten we d’r niet meer over”. Schrijf maar op dat ik een enorm sensuele jongen ben, maar ik duw dat geile altijd weg. Anders was ik misschien opiumschuiver geworden of hoerenloper, en had ik nooit iets geschreven. De laatste tijd vind ik veel bh-tjes, hoge hakken en damesondergoed op straat. Die doen vrouwen kennelijk zomaar uit. Het zijn losse tijden. Ik wil ze allemaal aan, maar Eva zegt dan:”Niet doen Maarten, anders krijg je nog eczeem in je bilspleet.” ….Ik denk dat ik het taboe op gekzijn heb opengegooid, zoals Gerard Reve het taboe op homoseksualiteit. Over het gekkenhuis heb ik altijd zonder hypocrisie geschreven. Weet je wat Heinrich Heine over dominees heeft gezegd? “Ze preken openlijk water, en ze drinken heimelijk wijn.” Van zo’n instelling moet ik niets hebben. Een paar vrienden zie ik nog, als die er zijn is het altijd gezellig. Maarten ’t Hart komt hier eens per jaar in de tuin walnoten rapen. En met Frits Hotz, die nu dood is, kon ik het ook goed vinden. Ik heb veel van die man gehouden. Gemeen gezegd was hij een bezorgde erwtenteller. Zó lang kon hij schaven en polijsten aan zijn verhalen. Over elk woordje zat hij te dubben. Hij had een Duitse vrouw van wie hij was gescheiden, een zoon om wie hij zich zorgen maakte, hij had tuberculose gehad en was uiteindelijk nagenoeg blind. Als ik bij hem was, zei ik: Frits, de blinde en de krankzinnige moeten het oplossen. “Ja, een handicap is nooit weg”, antwoordde hij dan…”

Categorieën:Overdenkingen