Ter overdenking 111

Goed Nederlands
Dat allochtonen na dertig jaar nog steeds geen goed Nederlands spreken is een bloody shame.
(Roger van Boxtel, demissionair minister van grote-stedenbeleid o.i.d. bij Barend & van Dorp)

Schoonheid
De schoonheid van religie wordt weerspiegeld in haar gebouwen, niet in haar aanhangers.
(W. van Leeuwen, Erasmus Universiteit)

Islamisering
Islamisering van de cultuur? Het is islamisering in de schoonmaakbranche!
(Nazmiye Oral, tv-presentatrice)

Gouden doden: een profetische satire
Wilfred Takken bracht in NRC Handelsblad van 24 mei 2002 F. Jacobse en Tedje van Es (de beroemde creatie van Van Kooten en De Bie) in herinnering. Als leiders van de Tegenpartij werden ze vlak voor de verkiezingen doodgeschoten. Direct na hun dood werd de maxi-single Gouden Doden (1981) uitgebracht, met de ‘nagelaten tapes’ van het duo (in mijn collectie opgeslagen onder nr. 3182). Hierop is te horen hoe ze zich – onwetend van hun naderende dood – voorbereiden op hun entree in de Tweede Kamer. Wie het onwennig schutteren van de nieuwe LPF-fractie aanschouwt kan niet anders dan aan deze dialogen denken.

Jacobse: “Ik schat ons toch wel op zo’n zeventien à veertig zetels”
Van Es: “Zo! Hebben we daar wel genoeg geachte afgevaardigden voor?”
Jacobse: “Tuurlijk: voor de dameszetels dacht ik aan Tilly en Willy van Maison Yvonne, want daar komp de halve CDA-fractie vrijdags in het schuimbad zitten. Dus die kenne al geen bek meer open doen.”

Op kant B bereiden Jacobse en Van Es zich voor op de formatie. Net als LPF-leider Mat Herben moeten ze bij de koningin komen (“wel effe je laarzen poetsen”). Na afloop van het eerste gesprek wijdde Herben – zeer tegen de etiquette – bij Barend & Van Dorp uit over “een wolkje of een plens” die hij van de majesteit in zijn koffie kreeg (zie Ter Overdenking 110). Jacobse en Van Es willen op soortgelijke gemeenzame wijze met de koningin omgaan. Ze denken de vorstin voor zich te winnen door “een gemengde bos of een vaste plant” voor haar mee te nemen (“of een scholletje, dat ze een keer niet hoef te koken.” De plaat eindigt met de Populaire Partij Potpourri (muziek: Tonny Eyk), die sterk doet denken aan de single van Gerard Joling “At Your Service”. Net als in dat lied zijn in de potpourri de belangrijkste strijdkreten verwerkt: “Samen voor ons eigen”; “Geen gezeik iedereen rijk”. En: “De Tegenpartij, daar ken niemand meer bij/ Want de tegenpartij regeert vanaf mei”.

Categorieën:Overdenkingen