Ter overdenking 118

Intrigerende uitspraken van Freek de Jonge. Fragmenten uit een interview in Elsevier (10-08-02) met Hugo Camps
“Nee, dit is geen grap. Het gaat echt tussen Van Gaal en Balkenende: Wie is er eerder thuis met kerst? Niets houdt nog stand. Reputaties niet, goede bedoelingen niet, politieke en morele standpunten niet. God niet. Of toch?…..Wat is er met Nederland aan de hand? Voor het eerst is de kleine rancune aan de macht gekomen. Er was altijd wel gekneuter in de polder, maar rancune was een ongekend fenomeen in de politiek. Allemaal licht beschadigde mensen zijn nu hun waffel gaan opentrekken. Namens de zwaar beschadigde achterban die na een leven lang verpaupering met minimumlonen en premie-A-woningen opeens het idee had: ons is onrecht aangedaan…..Als het ongenoegen een uitweg moet vinden, is er altijd weer de simpele truc: het is de schuld van iemand anders. Nu dus van Ad Melkert. Nee, niet van Kok. Hij is de enige eerste minister ter wereld die zich niet heeft laten strelen door de macht. Razend knap. Maar hij heeft ook gekregen waar-ie voor stond: boekhouderschap. Afgerekend worden op de negatieve puntjes, zo gaat dat met een man zonder bevlogenheid, zonder bagage….
Je ziet binnen zo’n LPF hoe macht mensen in de war kan brengen. Het is werkelijk te gênant voor woorden, dat er nog steeds wordt geroepen: dit doen we in de geest van Pim. Honderd keer schaamtelozer dan de PvdA heeft de LPF zich in zijn korte bestaan al in de vriendjespolitiek en in het gekonkel gestort. Als ik Ferry Hoogendijk cum suis bezig zie, moet ik altijd denken aan vroegere contactadvertenties: Licht gebrek geen bezwaar….
Linkse intellectuelen hebben aan de scheiding in het land meegewerkt. Met dat ongelofelijke dédain van links hebben we mensen geranseld die rijk werden aan iets wat ons niet zinde. Aan de Zangeres zonder Naam, om maar iets te noemen. De aardverschuiving bij de verkiezingen was ook een antwoord op de arrogantie en de hoogmoed van het linkse establishment….
De heiligverklaring van Herman Brood, ook zo Nederlands…Brood is nul, op elk gebied. Toch krijgt zijn dood nu een soort chicheid. De gereformeerde chicheid die over Nederland hangt, is het grootste bedrog. Geld regeert de wereld en daar zijn wij, Hollanders, voorlopers in geweest. Toch blijven we maar doen alsof we alles eerlijk hebben verdiend, met het Nationaal Monument Slavernij-verleden als eindpunt van die hoogmoed…
Niet door geld, door zingeving word je gelukkig. Waar is de zingeving? De religie heeft zichzelf uitgehold. De paus zegt het bestaan van pedopriesters te betreuren: wat een machteloosheid! Het huwelijk van Máxima en Willem-Alexander, weet je nog? Daar staat een dominee die anderhalf uur televisie over de hele wereld in de schoot krijgt geworpen. Als God bestaat en de geest vaardig wordt, dan moet het daar gebeuren. Maar nee, die dominee houdt zo’n ongeïnspireerd verhaal. De emotie moest komen uit een klef gearrangeerd tangootje. Terwijl die man als een geselende profeet op de kansel had kunnen staan. Hij heeft een relatie met het Hogere dus hij kan alles zeggen. Te beginnen met: “Wat zijn wij toch een huichelaars dat de vader van de bruid er niet bij mag.” Niet één zin heeft hij uitgesproken die ons dichter bij een moreel standpunt had kunnen brengen. Gemiste kans….
De kerk slaapt, de leraar is een paria, de media dobberen stuurloos op de golven van de waan van de dag. Sinds jaar en dag hebben we de trias politica. Die controleren elkaar. Maar wie controleert de vierde macht? Niemand. Daar moet iets op gevonden worden. De trias politica moet worden uitgebreid, misschien wel naar vijf machten toe. Ik ben zeer voor zo’n vijfhoek waarin staatslieden, professoren, filosofen en kunstenaars de loge van de vijfde macht vormen. Een loge die tegen de media kan zeggen: moet u luisteren, in deze situatie is terughoudendheid geboden. Het lijkt me erg nodig….”

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – ——————– – – – – – – – – – – – – – – – – –

Vraag: Welke LPF-stemmer wist op 15 mei dat hij zijn stem uitbracht op de kennissenkring van Ferry Hoogendijk? (Wim de Bie)

————————————————————————-

In Zomergasten (VPRO, 18-08-02) vroeg Adriaan van Dis aan zijn gast (Prof. Fasseur, historicus en jurist) of deze dacht dat Adolf Hitler wellicht ook een verhouding heeft gehad met de door de führer zo bewonderde Leni Riefenstahl. Fasseur haalde Mussolini aan, die ooit moet hebben gezegd: “De enige werkloze in het Derde Rijk zat in de broek van Hitler”.

Categorieën:Overdenkingen