Ter overdenking 153

A DIRTY MIND IS A JOY FOR EVER
Dit jaar verscheen van de hand van Ewoud Sanders het boekje Van Nergenshuizen tot Absurdistan, Verzonnen plaatsnamen in het Nederlands. Er blijken nogal wat nepplaatsnamen te zijn die seksuele en fecale elementen bevatten. Aanstootgevende voorbeelden: Emmererfschijterveen, Reetketelpikkummerschans. Zie www.nrc.nl/woordhoek.
Ondeugender spul – aldus Sanders – vinden we onder de echte Nederlandse plaatsnamen. Zo publiceerde Gerrit Komrij op 15 juni 1983 in NRC Handelsblad een lijstje dubbelzinnige plaatsnamen onder het kopje ‘Uitstapjes voor smeerkezen’. Een selectie:
Achterambacht, Bruiningspolder, Buiksloot, Cockdorp, Eikellust, Fluitpolder, Fockemastate, Galamadammen, Griethuizen, Grijpskerk, Gulpen, Hardenbroek, Hobbelerheide, Juffersweert, Kezenhoek, Kraantjelek, Leerbroek, Lieve Vrouwen-Parochie, Loosduinen, Mijdrecht, Nigtevecht, Onderlangs, Pijperdijk, Pikveld, Rucphen, Ruigoord, Sexbierum, Slikkerveer, Stavoren, Tussenweg, Vrijhoeve, Vuilhuizen, Warmenhuizen, Waspik, Wippolder, Zaadwaart, Zestienroeden. (ik moet bekennen dat Loosduinen en Stavoren tot nu toe bij mij uitsluitend onbezoedelde gedachten opriepen)

GONSALVES
Jazzliefhebbers denken bij de naam Gonsalves aan Paul Gonsalves, de tenorsaxofonist die beroemd werd toen hij als lid van de Ellington band tijdens het Newport Jazzfestival 1956 zevenentwintig chorussen improviseerde op Diminuendo and Crescendo in Blue. Iets soortgelijks presteerde hij kort daarna in Amsterdam in het Concertgebouw. Ik heb daar ooit een video-opname van gezien. Wie die in zijn bezit heeft, verzoek ik contact met mij op te nemen.
De naam Gonsalves associeer ik vooral ook met ‘de IJzeren PG’, de keiharde procureur-generaal in Den Bosch, die zich sterk maakte voor de bestrijding van de zware criminaliteit. Tot zijn pensionering in 1997 was hij daar een gevreesd man. Hij had diverse bijnamen. Met Speedy Gonzalez, vanwege zijn optreden tegen drugshandelaren, kon hij wel leven. Minder enthousiast was hij over Godzelvus, een benaming die hij dankte aan zijn arrogante en eigengereide overkomst, ook in eigen kring. En dan achtervolgde hem nog een affaire in Nieuw-Guinea, waar hij in de jaren vijftig een einde moest maken aan de vele stammentwisten in de Baliem-vallei.[1] Dat ging er niet zachtzinnig aan toe. Vanuit een hinderlaag schoot hij vier Papoea’s dood. Dat leverde hem de bijnaam Gunsalvo op. Inmiddels is de krachtdadige en rechtlijnige hoge ambtenaar enkele maanden geleden overleden.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Never be afraid to try something new.
Remember, amateurs built the ark, professionals built the Titanic. (bron onbekend)

Mannen kiezen vaker ijs dan vrouwen als dessert. (Brabants Dagblad)

Vrijwel niemand (98%) vindt een andere baan aanleiding om te verhuizen. (Limburgs Dagblad)

Zolang je zelf praat hoor je niets nieuws.(auteur onbekend; bron: www.dagelijksegedachte.net)

“Bos en Balkenende zouden zeker komen”,vertelde Linda van Beek. De voorzitter van het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) hoorde pas vlak voor de demonstratie dat het tweetal zou afzeggen. Te druk met formatteren. (Metro)

[1]           Bij de mannelijke bevolking leidt het vraagstuk van de verkokering daar nog steeds tot penibele situaties.

Categorieën:Overdenkingen