Ter overdenking 167

EENHEID IN VERSCHEIDENHEID (spreek uit: Aainhaait in verschaaidenhaait)

De geboorte van de protestantse eenheidskerk op 12 december werd toch nog een zware bevalling. Een aantal bezwaarde dominees heeft al aangekondigd de nieuwe kerk, die officieel op 1 mei 2004 onder de naam Protestantse Kerk in Nederland (PKN) wordt geïnstalleerd, te zullen verlaten. Overigens is PKN natuurlijk een verschrikkelijke afkorting, die je direct associeert met een dubieuze onderneming als de KPN of de PKK (‘liever turks dan paaps’).
Bij de hervormden werd de tweederde meerderheid maar net gehaald. Met nog twee stemmen meer tegen, zou de fusie niet zijn doorgegaan. De gezamenlijke dienst die ’s avonds in de Domkerk werd gehouden mocht dan ook geen dankdienst heten. Begrijpelijk, omdat er krachtig tegen elkaar in werd gebeden: een verschijnsel dat we ook uit de oorlog kennen. Iedere Duitse soldaat droeg immers een koppel met het moedgevende motto Got mit uns.
Inmiddels is de hervormde gemeente te Garderen al uit het nieuwe kerkverband gestapt. Bij de gereformeerden voert Bergambacht het peloton van dissidenten aan. Trouw wist de namen te achterhalen van zo’n zestig lokale gereformeerde bolwerken, waarvan vaststaat dat ze daar niets moeten hebben van de compromisteksten van de fusiepartners.
Een selectie uit de aansprekende namen in alfabetische volgorde:
Andel, Arnemuiden, Asperen, Birdaard, Bolnes, Boornbergum, Broeksterwoude, Daarle, Driesum, Drijber, Duurswoude-Wijnjewoude, Frieschepalen, Gameren-Zuilichem, Harkema, Haule, Haulerwijk, Waskemeer, Hemrik, Herwijnen, Kantens, Kolmerzwaag, Kootstertille, Lioessens, Lippenhuizen, Opperdoes, Paesens en Moddergat, Ten Boer, Sint Jansklooster, Urk, Vorden, Vuren, Warten, Wergea en Warstiens, Wilsum, Woerdense Verlaat, Zwaagwesteinde.
Jan Blokker schreef in de Volkskrant: “Spreek die namen zachtjes uit. Er is niets welluidends aan. Maar dat maakt ze ook zo machtig, en zo karakteristiek. Je hoort de gemeente als het ware zondag aan zondag ’s ochtends en ‘s namiddags achterblijven bij het ook niet briljant bespeelde orgel.
Ik zou niet weten waar al die negorijen liggen of hoe ik er moest komen, ik heb ook geen idee of er een straat doorheenloopt. Ik weet alleen dat er een kerk is, en wel een gereformeerde die nooit van z’n leven een hervormde of een lutherse, laat staan een soort godsdienstige frisfrank van drie smaken zal worden.
En om een reden die ik niet precies kan uitleggen doet me dat veel genoegen.”

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

ZIN (Marc Scheepmaker)

Alles heeft zin
behalve mijn vriendin
die heeft geen zin

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Geslaagde cryptogrammatische omschrijvingen
Als je de dagen kunt overzien heb je minder aan je hoofd: KALENDER
Tekent een analfabeet mee bij het openen van een spaarrekening: INLEGKRUISJE

Categorieën:Overdenkingen