Ter overdenking 179

Het is lente: spring’es in the air

Wanneer krijgen we weer gewoon een stuimig weekeinde?

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Iemand wees mij op het volgende fragment uit een conversatie tussen Koot en Bie, met het verzoek bij de beoordeling ervan uitsluitend taalkundige maatstaven te hanteren en eventuele vunzige bijgedachten onverwijld uit te bannen:
“Zeg, heeft jouw vrouw een leren broek?
Dan heeft ze ook leren pijpen!”

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Een naoorlogse tophit
In 1950 trouwde de cabaretière Lucy Steyn met de destijds zeer populaire conferencier Cees de Lange. Cees de Lange is al jaren niet meer onder ons; hij overleed in 1974. Lucy is still going strong. In het VPRO-programma OVT (iedere zondag van 10.00 tot 12.00 te beluisteren via radio 1) vertelde ze enthousiast over de successen van haar man en de honger naar vermaak na de bevrijding.
Het publiek ging destijds uit zijn dak wanneer Cees de Lange het volgende – door mij op minidisc vastgelegde – lied bracht:

Bij ons op driehoog achter op een oud en wrak balkon
ligt op een ouwe divan tante Nel fijn in de zon
zo in d’r kamizooltje naakter dan ze ligt in bed
met alles wat maar bloot is keurig netjes ingevet
en ieder toonbaar plekje van haar tenen tot haar kruin
wordt via rozerood tenslotte heerlijk donkerbruin
en wie het ongepast vindt schreeuwt ze toe met veel misbaar:
“Zeg Bleke Bet hou jij je kiezelsteentjes op mekaar!”
(publiek zingt luidkeels mee:)
Tante Nel heeft een vel
zo donkerbruin u kent dat wel
tante Nel is een kind van de zon
en door de spijlen van ’t balkon
puilt een biefstuk zonder bon
tante Nel heeft een figuur
van bruto tien registerton

Wie de oorlog bewust heeft meegemaakt zal zich vooral door de laatste regel aangesproken voelen. Ik herinner mij dat programma’s van door de bezetter gecontroleerde radiozenders regelmatig werden onderbroken door Sondermeldungen. Omlijst door triomfalistische muziek kondigde een opgewonden spreker aan hoeveel duizend ‘bruto registerton’ aan geallieerde schepen door U-boote tot zinken was gebracht. Wij dachten dat het propaganda was. In werkelijkheid was de toestand in 1941 voor Engeland uiterst kritiek. Churchill realiseerde zich dat men bij gelijkblijvende verliezen, ondanks de bevoorrading vanuit Amerika, het einde van 1942 niet zou halen. Na Pearl Harbor verklaarde Duitsland de Verenigde Staten de oorlog. Binnen een half jaar gingen honderden Amerikaanse schepen verloren. In documentaires, te zien op Discovery Channel, wordt het verhaal nog regelmatig boeiend verteld.

Categorieën:Overdenkingen