Ter overdenking 196

Op zoek naar het mooiste Duitse woord
In Nederlandse vertaling klinkt het niet zo mooi: ‘spulletjes’. Maar in het Duits is Habseligkeiten dit week-end tot mooiste woord gekozen. Naar ik begreep waardeerde de jury het woord zo vanwege ‘de ondertoon van vriendelijkheid en medelijden, die ons de eigenaar van deze dingen sympathiek en aardig doen lijken.’ (Trouw 25-10-04)
Bij mij kan zo’n woord heel andere gevoelens opwekken. Als de menukaart Hühnerkraftbrühe vermeldt kan dit volgens mij door de ober uitsluitend brallend worden aanbevolen. Probeer het zelf maar eens zonder stemverheffing uit te spreken! Ook Sauerkraut behoort m.i. met de hakken tegen elkaar te worden opgediend. Kortom: Doctorandus Bratwurst blijft een begrip.
Enkele commentaren op internet: ‘Ik vind Winterwanderweg het mooiste Duitse woord.’ Minder constructief was: ‘Ze zijn Grofaz vergeten (Grosste Feldherr Aller Zeiten)’.
Ook Schwanz der Tapezierer (l’l de behanger) scoort bij mij hoog.
Verder had iemand moeite met Eitelkeit, wat hij verhaspelde ‘tot eikel kwijt’.
Op school had ik een probleem met zinnen als: Allmählich kam Sankt Niklaus wieder an.
Niet goedgekeurd werd: Allemachtig, daar komt sinterklaas weer aan. (ik citeer leraar Noordhoek: ‘Mobach, dat kost je een vier!’)
Correct Duits blijkt te zijn: Windschutzscheibe voor ‘voorruit’. Of je ‘fluitketel’ kunt vertalen met Wasserkochkessel mit Signalanlage waag ik te betwijfelen, hoewel het lekker klinkt.
Dan herinner ik mij nog de enigszins gezochte vraag: Hoe heet de vrouw van de plaatsvervangende kapitein, werkzaam bij de Donau-Stoomvaartmaatschappij? Het enig juiste antwoord: Frau Donaudampfschiffsfahrtgesellschaftstellvertreterskapitängattin.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Postuum advies van de ouwe Marx: Leer Engels (Pim Vermaat)

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

In het TV-programma Kopspijkers werd een boek besproken met een opmerkelijke titel:

Ik houd van mijzelf en dat is wederzijds

Categorieën:Overdenkingen