Ter overdenking 228

EENDAGSVLIEGEN
Gerrit Komrij begon vanaf zijn dertiende jaar met het noteren van invallen, citaten en – zoals hij het zelf noemt – wijsneuzigheden. Een selectie verscheen vorige week bij De Bezige Bij. Er zit veel vermakelijks tussen en voor wat minder aanspreekt volstaat Bomans’ aforisme: ‘De eendagsvlieg had zijn dag niet’. Overigens valt er voldoende te genieten van fraai geformuleerde vondsten, waarnemingen en definities. Een paar voorbeelden.
– WEBLOG: ijdelheidslocatie
ftot een – Wat dikwijls wordt vergeten: tolerantie is iets dulden, niet iets gunnen.
– ZWIJGENDE MEERDERHEID. Moet vooral blijven zwijgen.
– Oud worden is niks voor kinderen.
– TV-PRESENTATRICE IN INTERVIEW. ‘Ik ben nog hartstikke maagd.’
– PECHVOGEL. Veertien dagen na zijn dood vonden ze het eeuwige leven uit.
– Ik zou heel graag in de achttiende of negentiende eeuw hebben geleefd, op één niet onbelangrijke bedenking na: dan was ik allang dood geweest.
– Een jodeklavier is in het Zuid-Afrikaans een kasregister. Een bijnaam voor de remmende ribbels op de autoweg: kaffergraf.
– Hoogleraar verliesverwerking! ’t Bestaat! Ik moet bij die man nodig college gaan lopen. Ik tob al jaren over een manchetknoop die ik kwijt ben.
Niet te geloven is een gesprek tussen een relifoob, een relifiel en een relimaan – dus eigenlijk tussen anderhalve man en een paardekop.
– Eerst had je het tijdperk van de stomme film, daarna het tijdperk van de stomme films.
– Het verschil tussen ‘Ik voelde me serieus genomen’ en ‘Ik voelde me serieus genomen.’
GEHOORD, EEN ZWARTE JUNK VOOR HET OPVANGCENTRUM BIJ HET CENTRAAL STATION (1992): ‘Straks gaat er een van ons met messen steken, en dan hebben wij het weer gedaan.’
– MICHAEL JACKSON. De enige beroemdheid ter wereld die er binnen en buiten Madame Tussaud precies zo uitziet.
– Als je in het eeuwige leven gelooft, knijp dan in je kist eens in je arm.
– Ik zat met een vrouw aan tafel die zei dat ze gedachten kon lezen. Dat kwam goed uit. Ik hoefde die avond geen mond meer open te doen.
– DUITS VOOR SOUFFLEUR: Unterirdischenkastenschlechtauswendiglernenderschauspielergedächtnisaushelfer.
– LEERTIJD. Hoe lang duurt het voor een buitenlander die Nederlands leert als vanzelf zal aanvoelen dat het verschil tussen ‘wat hem opwindt’ en ‘waarover hij zich opwindt’ het verschil is tussen geil en boos worden?
– Het is ook weer geen lolletje. U moet goed begrijpen, er rust een grote verantwoordelijkheid op mijn schouders. Ik moet in mijn Eentje de Grote Drie opvolgen. Daarvoor moet ik in mij verenigen de homoseksualiteit van de heer Reve, de scherpe pen van de heer Hermans en – de ijdelheid van de heer Mulisch. Dat is een zware last.

Categorieën:Overdenkingen