Ter overdenking 260

Nog vóór de verkiezingen Balkenende IV en V !

Wie vertrokken er onder Balkenende I, II en III? Test uzelf. Voor een geheugensteuntje zie onderaan de pagina. Uw maximale score: ALLE DERTIEN GOED.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 

URBI ET SORRY
De paus ontmoet vandaag (25-09-06) ambassadeurs van moslimlanden voor het houden van ‘verzoeningsgesprekken’. De Heilige Vader was zo onhandig om een 14de eeuwse christelijke keizer te citeren die kritiek uitte op de profeet Mohammed. Die keizerlijke tekst luidde: “Laat mij zien wat voor nieuwe dingen Mohammed heeft gebracht en jij zult alleen slechte en inhumane dingen vinden”. Zoals Mirza (de auteur Kader Abdolah) in de Volkskrant van vandaag opmerkt: “Met dit ongepast citaat heeft de paus het Vaticaan in een metrostation veranderd, als doelwit voor moslimterroristen.” Hij stelt vast dat er niets te lijmen valt want daar gaan niet de regeringen over, maar de fanatici. En dan dit kostelijke slot:
“De moslimfanatici beseffen niet dat het uiten van je mening iets goddelijks is. Ze weten niet dat je mooi wordt als je je hart lucht, dat je haar beter zit als je je woord uit. En dat je sokken niet zullen stinken als je de mening van een ander duldt. De moslims kunnen op hun beurt de leer van de bijbel in twijfel trekken. Eeuwenlang wordt er in de islamitische wereld geroddeld over Maria. Nu kunnen ze hardop tegen de paus zeggen:
– Maria heeft iets onzedelijks gedaan.
– Jezus kan nooit de zoon van Allah zijn.
– De Drie, of Drie-eenheid, of Drie-in-één is allemaal flauwekul.
– En het Vaticaan is het oord van geweld en inquisitie!”
Tot zover Mirza.
Toch blijven er vragen. Regisseur Eddy Terstall en cabaretier Hans Teeuwen publiceerden vorige week een manifest waarin wordt gesteld dat (absolute) vrijheid van meningsuiting als pijler van de democratie ononderhandelbaar is. Aanleiding was een uitspraak van minister Donner over het optreden van Madonna, hangend aan een kruis met een doornenkroon op haar hoofd. Hij had dit naar eigen zeggen willen verbieden als het juridisch mogelijk was geweest. Ging hij daarmee over de schreef? Van Doorn (Trouw 23-09-06) ontkent dit: “De vrijheid van meningsuiting geeft niet het recht aan burgers om hun medeburgers zo grof mogelijk te attaqueren”. Columnist Bas Heijne (NRC Handelsblad 23-09-06) aarzelt, maar hij haalt net als Van Doorn met instemming de schrijver/journalist Ian Buruma aan, die in zijn boek over de moord op van Gogh (‘De dood van een gezonde roker’) opmerkt:
“De eis van totale eerlijkheid, de gedachte dat tact een vorm van hypocrisie is en dat alles, ongeacht hoe gevoelig het is, in alle openheid en zonder enige beperking gezegd moet kunnen worden, de verheffing van lompheid tot een soort moreel ideaal, dat gecultiveerde gebrek aan fijngevoeligheid, is iets dat we in het Nederlandse gedrag wel vaker tegenkomen.” Waaraan Bas Heijne toevoegt: “In zo’n klimaat heeft het geen zin je kont met een koran af te vegen enkel omdat je vindt dat het moet kunnen, dat is kwaadaardigheid gemaskeerd als moed.”

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Balkenende I: Philomena Bijlhout (LPF) was enkele uren staatsecretaris van Emancipatie en Familiezaken. Moest aftreden nadat een foto was opgedoken waarop ze in uniform met militairen van de Bouterse-clan werd aangetroffen. 2. Eduard Bomhoff (LPF) en 3. Herman Heinsbroek (LPF) waren drie maanden resp. minister van Volksgezondheid en van Economische Zaken. Ze maakten ruzie tijdens de ministersvergadering. Heinsbroek ergerde zich aan het belletje dat Bomhoff liet klingelen als de discussie hem verveelde. 4. Benk Korthals (VVD) was minister van Justitie tijdens bouwfraudeaffaire in voorgaande kabinet en vertrok om die reden in december 2002.
Balkenende II: 5. Jaap de Hoop Scheffer (CDA) was minister van Buitenlandse Zaken. Werd december 2003 secretaris-generaal van de NAVO. 6. Annette Nijs (VVD) was staatsecretaris van Onderwijs. Moest in juni 2004 vertrekken na onhandige uitlatingen in de media over minister Van der Hoeven (CDA) van Onderwijs. 7. Thom de Graaf (D66) was minister voor Bestuurlijke Vernieuwing. Vertrok in maart 2005, nadat de Eerste Kamer zijn voorstel voor de gekozen burgemeester had verworpen. 8. Laurens Jan Brinkkorst (D66), minister van Economische Zaken, 9.Alexander Pechtold (D66), minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en 10. Medy van der Laan (D66), staatssecretaris van Cultuur en Media, traden in juli 2006 gezamenlijk af nadat hun fractie het vertrouwen in het kabinet had opgezegd. 11. Mark Rutte (VVD) legde in juni 2006 zijn functie als staatssecretaris van Onderwijs neer, nadat hij tot lijsttrekker was gekozen. Balkenende III: 12. Piet Hein Donner (CDA), minister van Justitie en 13. Sybilla Dekker (VVD), minister van VROM, traden september 2006 af naar aanleiding van Pieter van Vollenhoven’s rapport over de Schipholbrand.

Categorieën:Overdenkingen