Ter overdenking 289

Man in bonus
Afgaand op de analyses van financiële specialisten is bankdirecteur Rijkman Groenink de man die ABN Amro eerst het moeras in manoeuvreerde om zich vervolgens te laten redden

Ter overdenking 289

NRC Handelsblad 12 oktober 2007

door de vijand. Als beloning krijgt hij daarvoor een miljoenenbonus mee: 26 miljoen volgens de becijferingen van de Vereniging van Effectenbezitters. En daar heeft de topman naar de letter van zijn contract ook recht op. Commissarissen en aandeelhouders hebben namelijk ieder jaar ingestemd met de bonusregeling, die is gekoppeld aan een stijging van de beurskoers. Door de overname is ABN Amro meer waard geworden en gaat dus ook de bonus van Groenink omhoog. Zo simpel is dat.
Als ik dergelijke berichten lees sla ik er vaak Marten Toonders verhaal de Bovenbazen op na. Vanaf de eerste zin ontrolt deze vertelling zich als een briljante satire op het ongebreidelde kapitalisme en de cultuur van fusies en overnames. De openingszin:
“Het is in de wereld ongelijk verdeeld; sommige lieden hebben niets en andere hebben alles.
Wanneer men niets heeft, is het mogelijk om meer te krijgen – voor dat soort is het leven eigenlijk een pretje. Maar iemand die alles heeft, is nooit meer blij wanneer hij wat ontvangt. In plaats daarvan moet hij altijd bang zijn dat hij iets verliest, want dat is de enige mogelijkheid die er voor hem overblijft. Zulke stakkerds leiden een kommervol bestaan, gevuld met zorgen en kwalen – en het wordt tijd, dat hun stille strijd eindelijk eens onverbloemd in het daglicht wordt gebracht.”
De duit die Heer Bommel wint door een weddenschap met Tom Poes maakt hem zo rijk dat hij automatisch toetreedt tot de Bovenste Tien, een club van met hun initialen aangesproken grootindustriëlen die het wereldkapitaal onder elkaar verdelen (‘als jij me nu een kwart van de petroleum geeft, krijg jij alle fietsen’). Maar de zakelijke instelling van OBB verschilt nogal van die van de andere bovenbazen. Met een van breinbaas Kwetal geleend perpetuum mobile (een ‘futvoeder’) brengt hij het Energie Syndicaat in gevaar, terwijl hij met nog meer ‘ragfijn spel’ de soliumwinning saboteert om het ecosysteem van Pee Pastinakel van de ondergang te redden.
Dit subliem vertelde, geestige verhaal is in boekvorm verkrijgbaar (Geld speelt geen rol – de Bezige Bij, 1968) en ook als hoorspel te beluisteren via internet. Ga daarvoor naar www.omroep.nl/nps/bommel; klik achtereenvolgens op verhalen en op Heer Bommel en de bovenbazen. De Bommelhoorspelen zijn van maandag t/m vrijdag via de kabel te beluisteren op Radio 1 (0.45 uur) en Radio 6 (de voormalige Concertzender) om 14.00 uur.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Unilever sluit drie fabrieken
(helaas, pindakaas)

(de Razende Bol)

Categorieën:Overdenkingen