Ter overdenking 292

E-mail
Ja, e-mail is handig en snel en voordelig
Maar ik schrijf een brief, ouderwets als ik ben
Veel liever gewoon op papier met een pen
Ik ben van nature gewoon niet zo mailig

Groente en fruit
Al ben ik bij mijn groenteboer al jaren vaste klant
Omdat zijn sinaasappels altijd sappig zijn en vers
Vraagt hij nog steeds na al die jaren telkens: ‘Hand of pers?’
Terwijl het mij niet uitmaakt, want ik pers ze met de hand
Uit: INKIJKEXEMPLAAR door Kees Torn

Op zoek naar het dr. Feelgood-geloof
In de godsdienst gaat het steeds minder om het zoeken naar de waarheid en steeds meer om het zoeken naar pragmatisch bruikbare handigheidjes. “De vraag is niet zozeer of het klopt, de vraag is of het helpt en vooral of met mij helpt (…) Wat helpt is goed”. (citaat uit Tot hier heeft de Heer ons geholpen door Herman Vuijsje)
Vuijsje beschrijft het zogeheten relishoppen. De gelovigen vullen hun karretje bij voorkeur met lekkere hapjes. De zure of bittere spullen die je vroeger in het kerkelijk totaalpakket kreeg bijgeleverd, laat men op de schappen staan. Een reliprovider die vies smakende artikelen aan de man probeert te brengen, of taaie waar uit grootmoeders tijd, die kan zijn klandizie wel vergeten. Je zult in de relishop dus vergeefs zoeken naar een schap met bijvoorbeeld ‘morele vermaning’. De relishopper gaat verder niet uit van één religie of waarheid, maar winkelt zowel bij christendom als bij boeddhisme.
Binnen de grote kerken – aldus Vuijsje – komt dit leentjebuur spelen erop neer dat de verschillen die ooit aanleiding gaven tot schisma’s breuken en afscheidingen in toenemende mate worden gerelativeerd. Vooral protestanten hebben er een handje van om het ‘belevenis’-gehalte van hun samenkomsten op te schroeven door te pikken van de katholieke liturgie. Dominees hullen zich in hetzelfde ambtsgewaad als de pastoor en ontsteken kaarsen en wierook. Sommigen laten in de week van Aswoensdag een buxustak ronddelen en verbranden Alleen maken ze met de as nog net geen kruisjes op de voorhoofden van hun gemeenteleden, zoals hun katholieke collega’s doen.
Protestanten zijn op grote schaal Allerzielen gaan vieren, de hoogtijdag waarop katholieken bidden voor de zielen in het vagevuur. Ook gereformeerden stromen nu, gewapend met kaarsen, op de avond van 2 november naar de kerkhoven om hun doden te gedenken. Voorheen deden ze dat op oudejaarsavond, maar dat liet zich zo slecht combineren met het oliebollengevoel. Daarom namen ze een traditie over die regelrecht samenhangt met het vagevuur en de aflaathandel – precies het punt dat de hele reformatie ontketende!
Maar het voorziet in een vraag, in een behoefte. Het ‘werkt’. Bij de jeugdorganisatie van de Protestantse Kerk Nederland (PKN) kun je tegenwoordig een armband met ‘levensparels’ bestellen, in feite een gestileerde rozenkrans. Nederlandse protestanten gaan een beetje lijken op atoomgeleerde Niels Bohr, over wie het verhaal gaat dat hij een hoefijzer boven zijn deur had hangen. “Nou zeg, daar geloof jij toch niet in?’vroeg Einstein, die op bezoek kwam. Waarop Bohr antwoordde: “Ze zeggen dat het ook werkt bij mensen die er niet in geloven.” Aanbevolen lectuur!

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

SENIORENORKEST door Marjolein Kool
Harmonie ‘Het avondgloren’
Vol gerijpte senioren
Deelt met wie het maar wil horen
Het ultieme blaasgevoel

Categorieën:Overdenkingen