Ter overdenking 323

Duffe bijbeltest
Deze week organiseerden EO en NCRV gezamenlijk een nationale bijbeltest. Een trieste vertoning. Marjoleine de Vos (NRC Handelsblad, (29-10-08) signaleerde “een koor in echt bijbelse soepjurken dat heel opgetogen over Jezus zong, duizend vragen met minieme weetjes uit de bijbelse verhalen […] en niets van enig belang met betrekking tot de betekenis, de studie, het gebruik of de interpretatie van de bijbel. Ongelooflijk. Wat een duffe jaren-vijftig-test voor gereformeerden is dat zeg.”
Een illustratief voorbeeld van de vragen valt te lezen op internet via www.allesoverdebijbel.nl. Uit de categorie Bijbel en Royalty citeer ik vraag 5:
Koningin Beatrix houdt niet van toetjes. Wel eet ze graag de mierzoete Sachertorte. Wat de mensen aan het hof van Salomo aten, weten we precies. Dat staat tot in detail beschreven in de Bijbel. Hoe lang deden Salomo en zijn hofhouding erover om dit alles op te eten?
a. 1 dag
b. 1 week
c. 1 maand
d. 1 jaar
Einde citaat. Het antwoord moet zijn 1 dag. De bijbelkenner die 1 Koningen 4, de verzen 7 mitsgaders 22 en 23 paraat heeft (en wie heeft dat niet…!?) kan daar geen moeite mee hebben: “De spijze nu van Salomo was voor eenen dag dertig kor meelbloem en zestig kor meel; tien vette runderen, en twintig weiderunderen, en honderd schapen, uitgenomen de herten en reeën en buffels en gemeste vogels.”   (‘en nog kon Gijs van de honger niet slapen’ voeg ik er apocrief aan toe)
De winnaar onder de zogeheten prominenten was de directeur van omroep MAX, die van de gelegenheid gebruik maakte alle christenen er op te wijzen dat ze eventuele bezwaren lid te worden van omroep MAX “dus’ konden laten varen. Het publiek op de tribune was onderverdeeld in zeelieden, kickboksers, personal coaches, corpsballen en doodgravers. Het zal niemand verbazen dat de doodgravers wonnen.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Herinnering aan Glamourland
Vorig jaar overleed televisiepresentator Gert-Jan Dröge, een vakman die nog steeds gemist wordt. De ironie waarmee hij de nouveau riche tegemoet trad was enig in zijn soort. Zijn taalgebruik was bijzonder. Geaffecteerd over dure dingen en geld praten is niet zo moeilijk, maar lastiger wordt het om voordurend zinnetjes te produceren als:
“Het aantrekkelijke van polo is dat het onbetaalbaar is.”
“Vanaf dit balkon hebben de mensen van 650 gulden een schitterend uitzicht op de mensen van 2000 gulden.”
“We waren in Parijs, waar we logeerden in de droom van iedere handelsreiziger, het Waldorf-Astoria.”
“Alhoewel Le Garage niet het duurste restaurant van Amsterdam is, zit het er toch elke avond vol.”
Dit soort ‘verzorgde’ tekst maakte Glamourland tot een uniek programma.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

De taal van bewindspersonen
– …dat je je hand ophoudt naar de minister toe. Minister Guusje ter Horst in Kamerbreed, radio 1
–   De strippenkaart wordt pas afgeschaft als er een betrouwbare OV-chipknip voor in de plek     komt. Staatssecretaris Tineke Huizinga, radio 1

Categorieën:Overdenkingen