Ter overdenking 325

Tip voor Sinterklaas
Sinds 2003 beschrijven lezers van NRC Handelsblad in de rubriek ik@nrc.nl op de achterpagina van de krant een opvallende gebeurtenis uit hun dagelijks leven. Uit meer dan 32.000 inzendingen selecteerde NRC-redacteur Arjen Ribbens de origineelste bijdragen, een kleine 400. Deze bloemlezing verscheen onder de titel De dikke ik bij Uitgeverij De Harmonie, prijs ca. 15 euro. Hieronder twee stukjes.

Ramadan
In de tweede week van de ramadan sta ik op het treinperron naast de school waar ik werk. Links van mij staan de drie Marokkaanse derdeklassers die ik vorig jaar lesgaf: Fatima, Bouchra en Naima. Deugdzaam zwart bedekt praten ze met klasgenote Kim, die net een sigaret heeft opgestoken. Als Naima plotseling de sigaret uit Kims vingers rukt en snel een trekje neemt, lijkt Kim net zo verbaasd als ik. Ze knippert bezorgd in de richting van de onbewolkte hemel: ‘Ben je nou niet bang dat jouw Allah dat ziet?’
‘Nee,’ zegt Naima, ‘nee, voor Allah ben ik niet bang. Maar voor Jamina…’- ze wijst op een eenzame Marokkaanse een eindje verderop – ‘daar moet je voor uitkijken…die lult echt álles door!’
MARLEEN HELLEMAN

God
Het is lang geleden maar vergeten doe ik het niet.
Denkend dat mijn dochter Karen niet meer geloofde in de Sint, besloot ik er met haar over te praten en het uit te leggen. Ik had het kennelijk verkeerd ingeschat, want nadat het tot haar doorgedrongen was, zei ze alleen maar: ‘Vertel nu ook maar van God.’
JOKE VAN HEEK

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Freek de Jonge werd deze maand door de Vereniging van Schouwburg en Concertgebouwdirecties (VSCD) onderscheiden met de Oeuvreprijs 2008. De prijs werd hem toegekend voor ‘zijn originaliteit, zijn integriteit en authenticiteit waarmee zijn gehele oeuvre, vanaf het begin in Neerlands Hoop met Bram Vermeulen tot en met zijn meest recente monoloog De Laatste Lach doordrenkt is. Met de woorden ‘dank voor de humor, de wijsheid en af en toe de onwijsheid’ overhandigde minister Plasterk de onderscheiding. De Jonge reageerde met ‘Zelden is een prijs zo terecht toegekend als vandaag en toch ben ik zelden zo overrompeld geweest.’
We hebben maar weinig optredens van Freek de Jonge bijgewoond, maar een aantal one-liners staan nog steeds in mijn geheugen gegrift.

– Een mening is als een erectie…je hebt ‘m zo, maar om ‘m dan staande te houden …het wordt zo gauw slap gelul.

– Er komt een man bij de dokter, de dokter onderzoekt hem en zegt: “Meneer, uw lever is geheel naar de knoppen. Wat drinkt u?”
Waarop de man zegt: “Maakt niet zoveel uit. Wat heeft u in huis?”

– Ik ben dit jaar 13 keer naar Lourdes geweest. Maar goed dat ik niet bijgelovig ben.

– Stemmers op het CDA zijn net rokers. Ze weten dat het slecht voor ze is, maar ze doen het toch.

Categorieën:Overdenkingen