Ter overdenking 337

Ter overdenking 337

de Lach‘, datum onbekend

FISCALE OVERPEINZING
Het is weer aangiftetijd, de periode waarin ik vroeger een groot aantal aangiften inkomstenbelasting verzorgde voor musici, cliënten van de Leidse rechtswinkel, familie, vrienden en kennissen, alsmede jan en alleman. Zo’n vijf jaar geleden heb ik vrijwel alles wat aan die tijd herinnert via de papierversnipperaar van de firma Van Ganzewinkel afgevoerd. Wel heb ik nog wat paperassen bewaard uit de jaren waarin ik als belastinginspecteur werkzaam was. Daarbij is een inmiddels verbleekt, maar nog steeds leesbaar briefje, dat ik op ooghoogte heb opgehangen aan een papierklem.
Ik trof het destijds aan in een niet ingevulde aangifte inkomstenbelasting. Een kattebelletje, geschreven op een uit een kasboekje gescheurd blaadje met blauw gestreepte kolommen. De nog steeds overtuigende tekst luidt: “Ik ben niet meer in staat werk te doen en leef enkel van mijn AOW. Verder heb ik geen leggende gelden of iets anders. Mijn AOW word op de bank gestort in Schipluiden. Kassier Van Leeuwen. Daar kan u naar mijn finansie in voor meeren en mijn laatste belasting heb ik van mijn AOW betaald met een dwangbevel terwijl ik het tog niet kon missen maar ja jullie hebben het nodig en daar mee af. Ik heb meer dan veertig jaar betaald en nu kan ik niet meer en de Heren worden bedankt. Groete, ….”
Ik heb dit briefje destijds als een geldige aangifte beschouwd, wat nu niet meer mogelijk zou zijn. Het huidige aangiftebiljet kent namelijk alleen letters en getallen die moeten worden ingevuld in daartoe strekkende vakjes. “Zet elk teken in een apart invulvakje”, waarschuwt de gebruiksaanwijzing de losbol die over de schreef dreigt te gaan, “en zorg ervoor dat u altijd binnen de vakjes schrijft.”

– –   – –   –   –   –   –   –   –   –   –   –   –   – –   –   –   – –   – –   –   –   –   –   –   –   –   –   –   –   –   –

Tot vertroosting een paar fiscale wisecracks:
– “De gedachte: wie ben ik dat ik belasting mag betalen, overvalt ons zelden.” (Prof. Verburg)
– “Het vraagt meer hersens het Belastingformulier in te vullen dan er nodig zijn om het jaarinkomen te verdienen” (Van Kooten & De Bie, De Bescheurkalender, 4 april 1984)
– Man: “Zo, van de belasting ben ik voorgoed af.”
– Vriend: “Hoezo”
– Man: “Ik kreeg een brief en daarin stond: Dit is de laatste aanmaning!” (Elsevier Belasting Almanak 2006)

Categorieën:Overdenkingen