Ter overdenking 356

Over de economische orde
Geld is als mest, je moet het verspreiden voor het gaat stinken
(F. Bacon)

Als het beter gaat met de economie dan gaat al de rest slechter.
(Art Buchwald)
Geld is niet alles. Een man met 20 miljoen dollar kan precies zo gelukkig zijn als een man met 21 miljoen. Aan die grap van Jackie Gleason moest ik denken toen Rijkman Groenink de commissie-De Wit toevertrouwde dat hij de 26 miljoen euro die hij van de toen al bijna failliete ABN Amro ontving, met ‘een zekere mate van woestheid’ accepteerde. 

Paradijselijke discussie
Eva: “Hou je nog van me?”
Adam: “Van wie anders?”
(De Wereld Draait Door)

 Langlaufen zonder latten
Nordic Walking is een sport die volgens de folder kan worden beoefend door personen in de leeftijd van 8 tot 80 jaar. Ik behoor dus niet tot de doelgroep, maar volg de fitness-activiteiten uit het voorlichtingsmateriaal.
Gesprek tussen twee beginnende cursisten:
“Maak je al vorderingen?”
“Zeker. Volgende week mag ik al zonder stokken.”

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Vergeefse sollicitatie
Tot de vermakelijke verhalen die Skip Voogd mij toevertrouwde behoort het verslag van zijn mislukte poging tot onderwijzer aan een christelijke school te worden benoemd. Zijn aanstelling leek al verzekerd; een rechtzinnige Westlandse tuinder had hem zelfs gecomplimenteerd met zijn bijbelvertelling. Toch liep het nog fout toen een lid van het schoolbestuur ten slotte nog even aandacht vroeg voor een formaliteit. “U stemt toch wel in met de Drie Formulieren van Enigheid ?“
Skip: “Natuurlijk, al waren het er dertig.”
Deze humor bleek niet aan de directie besteed.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Nog een anekdote over Pia Beck die mij via Skip Voogd bereikte. Pia werd in haar jonge jaren vaak als barpianiste gecontracteerd om vakantiegangers muzikaal te vermaken. Het verhaal wil dat tijdens zo’n cruise een lid van de bemanning haar waarschuwde niet te ver over de reling te hangen. Pia’s reactie: “Als ik kom te vallen roep je maar man overboord.”

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Curieus oorlogsverhaal
Bassist Hans Tan (Indisch/chinees uiterlijk, leeftijd ca. 18 jaar) liep in de oorlog in de Haagse Boekhorststraat toen Duitse militairen de straat afzetten en jonge mannen oppakten om ze naar Duitsland voor de Arbeidseinsatz weg te voeren. Hij vertelde mij hoe hij aan arrestatie wist te ontkomen door een soldaat die hem naar zijn papieren vroeg op krachtige toon toe te voegen: “Ich brauche kein Ausweis. Ich bin Japaner.” Hij kon probleemloos de tram nemen en kwam veilig thuis..

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Categorieën:Overdenkingen